邱宇鋒醫師(香港註冊中醫師),邱醫師畢業於香港浸會大學,多年從事醫管局管轄之中醫診所及醫院行醫,著有<<註冊中。醫師>>一書。

邱醫師 Email

 

嚴浩輝醫師(香港註冊中醫師),嚴醫師2005 年於香港大學中醫全科學士學位畢業。

嚴醫師 Email

 

 

葉志成醫師(香港註冊中醫師),畢業於香港浸會大學,為本站的站長,對中醫網站有極濃厚的興趣,故建此站方便同好。

葉醫師 Email

 

香港中醫網 ChineseMedicine.com.hk
香港中醫資訊交流 及 網上優質中藥店
電話 : 23418299

暗瘡問題

我係來M前會生好幾粒暗瘡...
仲要主要集中係左邊面~
我上網search過話..主要生係左邊係肝功能有問題
咁應該食咩可以調理返個肝同D暗瘡??

我平時好易手腳凍..要食白鳯丸/補野先冇咁凍...
平時飲好多涼茶的~~~我媽都食日話點解成日飲涼茶都生咁多暗瘡!
熱氣野都唔係成日食的~~11:30-12點左右都已經上床訓啦~

謝謝!!!

農本方網上中藥店
長暗瘡的原因令人最易理解的便是"熱氣", 民間常識通常認為喝涼茶等"清熱"便可治癒暗瘡, 可是特別是暗瘡反覆發作的患者, 其病因卻不是單純的熱氣, 通常還要結合體質因素, 如閣下經常怕冷, 手足不溫, 試問何似熱象? 還應繼續用清熱的方法清熱嗎?要知道部份暗瘡患者, 其根本的原因是由於體質虛寒, 以致虛火炎, 此時喝涼茶有機會反而會加重病情, 因此必須要根據身體狀況調配藥物調和陰陽, 方可改善上述長暗瘡的情況.

TOP