邱宇鋒醫師(香港註冊中醫師),邱醫師畢業於香港浸會大學,多年從事醫管局管轄之中醫診所及醫院行醫,著有<<註冊中。醫師>>一書。

邱醫師 Email

 

嚴浩輝醫師(香港註冊中醫師),嚴醫師2005 年於香港大學中醫全科學士學位畢業。

嚴醫師 Email

 

 

葉志成醫師(香港註冊中醫師),畢業於香港浸會大學,為本站的站長,對中醫網站有極濃厚的興趣,故建此站方便同好。

葉醫師 Email

 

香港中醫網 ChineseMedicine.com.hk
香港中醫資訊交流 及 網上優質中藥店
電話 : 23418299

唔夠氣,脾胃差想調理身體

醫師你好,
本人23歲,身高170cm 重約62KG
身型較為瘦削
其實好耐之前都開過帖查詢過一D關於身體差既問題,LINK如下,比醫師作參考
http://www.chinesemedicine.com.hk/viewthread.php?tid=2356

依家身體對比之前其實已經改善左,因為上班關係,作息同飲食定時左既關係,磅數亦重返,雖然體力仲係對比同齡黎講都係差,但比較之前好左
亦希望可以慢慢一直改善落去,但遇到D問題

1.出汗問題相對之前好左,但對比下仲係算大汗,同朋友落街,朋友好正常,但我已經成身濕晒,請問醫師呢個情況係咪唔夠氣,氣虛??

2.針對以上既情況,本人試過去跑步練氣,感覺上係有改善,但亦出現左呢一個情況,就係當開始做運動鍛鍊既果段時間,例如跑步/健身,好容易就會上火,熱氣,出現牙肉痛,咽喉發炎腫痛,作嘔作悶,然後出現傷風感冒既徵狀,但不會發燒,去睇中醫時,中醫就話個人好熱,請問這情況是虛火上升??可以怎樣避免??提早睡覺時間?多喝水?現在本人通常在11:30-12:00上床睡覺,會出現這情況是否休息不夠所致??

3.然後針對第2點的情況,本人試過自己沖熱水浸菊花,紋股藍來喝,希望可以清熱降火,但效果不明顯,而且每次喝完之後都會出現便泌情況,令情況更壞,請問這是否因為脾胃虛所致??暫時試過蜂蜜似乎比較適合本人體質,請問要如何喝蜂蜜比較好,是否適合本人,多喝會不會有害??

不好意思很多問題,希望醫師可以解答

感謝醫師
敬候賜覆