Board logo

標題: 腸胃問題 [打印本頁]

作者: xxx    時間: 2009-9-13 14:39     標題: 腸胃問題

我從細細個果時就經常放屁,到左大個果時就發現呢個問題好影響我的生活。例如而家每朝早都要去大便,去成差不多兩個鐘頭,為左出街時唔會話係咁想放屁。最大問題係我忍着唔放屁又會發出一些異味,以為忍左一個屁之後....第二個又會隔數分鐘又來.....之後腸就好似谷着谷着咁,好唔舒服,有時谷着仲會發出咕咕聲。我睇過西醫,睇左成兩年,佢話我個情況係腸易激綜合症,我己經食過好多種唔同的西醫,但對我個病情都好似冇咩幫助。我亦都對某一些容易產生氣體的食物戒口,但係亦是幫助不大。這病真係十分影響我生活習慣同情緒,又因為呢個病一直都唔敢認識新朋友,我該怎麼辦,這個病有藥可醫嗎?
作者: 邱醫師    時間: 2009-9-27 13:09

本例應是氣機失調的問題,中藥調理方面應從理氣入手,治療效果要看個人。
患這類疾病的患者應該保持情緒平穩,對病情太憂心以致情緒困擾也可能影響氣機造成病情更反覆。




歡迎光臨 香港中醫網 正版正貨 (http://chinesemedicine.com.hk/forum/) Powered by Discuz! 7.2