邱宇鋒醫師(香港註冊中醫師),邱醫師畢業於香港浸會大學,多年從事醫管局管轄之中醫診所及醫院行醫,著有<<註冊中。醫師>>一書。

邱醫師 Email

 

嚴浩輝醫師(香港註冊中醫師),嚴醫師2005 年於香港大學中醫全科學士學位畢業。

嚴醫師 Email

 

 

葉志成醫師(香港註冊中醫師),畢業於香港浸會大學,為本站的站長,對中醫網站有極濃厚的興趣,故建此站方便同好。

葉醫師 Email

 

香港中醫網 ChineseMedicine.com.hk
香港中醫資訊交流 及 網上優質中藥店
電話 : 23418299

戒口問題

醫師你好,以下內容比較長一點,希望唔好見怪
本人係玫瑰痤瘡患者,
對於戒口方面一直有疑問,
我因為驚會影響塊面,而基本餐餐都係食白飯菜心同豬肉,量唔算多,而冬菇蘿蔔蛋之類通通唔敢食,
之前睇過中醫,佢只係略略叫我小心飲食...

只係開始戒口兩個禮拜左右,已經暴瘦得好緊要,因為本身我好瘦,以前可以話係由朝食到晚
而且我發現戒口亦影響我情緒,
因為以前食野係我減壓良方,我食左野之後就會開心好多同有活力
而家每食一樣野都好怕會影響塊面,有時會索性乜都唔食...(所以有時一日只食1~2餐,或白粥,經常餓住個肚)
已經變成一種心理壓力
其實我有需要戒得好清嗎?
家人同朋友們都勸我,說寧願我塊面差D,都唔想見到我咁瘦同憔悴
希望醫師可以幫忙解答,謝謝...

[ 本帖最後由 pipi 於 2011-4-26 14:33 編輯 ]
農本方網上中藥店

農本方網上中藥店
患皮膚病應該減少進食辛熱刺激食物, 但如你這樣忌口恐怕除了沒有足夠營養外, 也沒有甚麼進食樂趣可言了. 記著中醫強調在平時要注意均衡飲食, 即食物種類要多元化和適量進食各類食物. 針對皮膚病患, 如已知某類食物一定會使皮膚情況惡化的, 便要少吃或甚至不吃, 否則其他食物仍然要依照均衡的原則. 其實除飲食外, 生活調節亦很重要, 包括保持心境歡愉, 作息有序等, 都對皮膚有幫助.

TOP