邱宇鋒醫師(香港註冊中醫師),邱醫師畢業於香港浸會大學,多年從事醫管局管轄之中醫診所及醫院行醫,著有<<註冊中。醫師>>一書。

邱醫師 Email

 

嚴浩輝醫師(香港註冊中醫師),嚴醫師2005 年於香港大學中醫全科學士學位畢業。

嚴醫師 Email

 

 

葉志成醫師(香港註冊中醫師),畢業於香港浸會大學,為本站的站長,對中醫網站有極濃厚的興趣,故建此站方便同好。

葉醫師 Email

 

香港中醫網 ChineseMedicine.com.hk
香港中醫資訊交流 及 網上優質中藥店
電話 : 23418299

腸胃問題..HELP~

我十九歲,其實我個胃成日都有好多氣頂住頂住..都維持左都年幾兩年..一直都冇理佢...食完飯後就特別想嘔~但之前通常都食粒糖就會冇咩事~但間吾中會嘔出黎..近E個月開始..就日日都會嘔一兩次...通常都係食完飯後,睇完醫生食左兩日藥都冇咩好轉..咁我應該點做呢??我既症狀有胃漲..胃氣多..成日想嘔...食完醫生D藥後會成日想去大便..但去又去吾出~之後又會覺得想嘔~~有冇專業人士可以解答我/介紹我去邊到睇??E個問題我想最快解決...因為真係好影響我日常生活...吾該大家幫幫忙
農本方網上中藥店

農本方網上中藥店
中醫估計是與氣滯和痰濕有關, 服甜食易助濕生痰, 更影響消化功能, 應慎之.
如屬於脾胃氣滯的問題 中醫通過行氣和胃的辦法, 針對氣滯問題治療, 通常病程不長, 症狀不重的都可有滿意效果, 中成藥方面可嘗試理氣藥物如胃蘇顆粒等, 不過最好先經中醫異診辨證, 確認是氣的問題, 再用藥針對治療, 事半功倍.
農本方網上中藥店

TOP

今天贂左中醫,佢話我頸骨移左位~幫我推拿左之後的確係舒服左..但夜晚刷完牙後又想嘔..又有氣頂住左個胃...
農本方網上中藥店

TOP

有些類型的頸椎移位是可以影響消化功能, 出現胃脹, 惡心的情況, 但要進一步確診可利用x光或CT/MRI檢查, 不建議只是用手觸診檢查. 而且如頸椎移位復位後, 是可以再出現移位情況, 如因頸椎問題致病者, 平時宜增強對頸椎方面的鍛鍊.
農本方網上中藥店

TOP

咁我E家應該要點做好呢~醫師..我今日感覺上都好左小小~~但佢D中藥好似起吾到作用咁~
農本方網上中藥店

TOP

仲有想問下食咩/飲咩可以加強胃同腸既功能呢??

TOP

食療方面, 宜均衡飲食及少吃難消化/生冷/燥熱食物, 除此之外沒有特別需要多吃的食物, 至於藥物及保健品方面, 只要大致上飲食正常, 是無需刻意服用藥材湯或保健品, 身體可以自然調整過來. 如胃腸功能很差, 出現症狀, 便需要求醫

TOP

現在都仲係好辛苦..點算好呀醫師~~我驚自己有咩事

TOP

先避免太緊張, 如有需要可通過內竅鏡檢查排除重大疾病, 中藥治療需要堅持, 有需要應向中醫師求診請教

TOP

那麼能去拜訪邱醫師你嗎?
農本方網上中藥店

TOP