邱宇鋒醫師(香港註冊中醫師),邱醫師畢業於香港浸會大學,多年從事醫管局管轄之中醫診所及醫院行醫,著有<<註冊中。醫師>>一書。

邱醫師 Email

 

嚴浩輝醫師(香港註冊中醫師),嚴醫師2005 年於香港大學中醫全科學士學位畢業。

嚴醫師 Email

 

 

葉志成醫師(香港註冊中醫師),畢業於香港浸會大學,為本站的站長,對中醫網站有極濃厚的興趣,故建此站方便同好。

葉醫師 Email

 

香港中醫網 ChineseMedicine.com.hk
香港中醫資訊交流 及 網上優質中藥店
電話 : 23418299

請教難病

本人26我估係勞虛病..早年開始精神不佳.常有小暈及成日想睡..面有小小黑同有對唔會散嘅黑眼圈..但係訓幾多都係不能集中精神同都係好想訓陣..每日訓大約7小時倒..早前睇過中醫把脈佢話我元氣不足及腎虛睇左都有成2個月..日日都有食濃縮中藥但係好似冇咩效...兩個月都駛左我都成3千幾元..佢開嘅藥我記得大約有..十全大補湯..蒲公英等等..請醫師比下意見..如果資料不足請再問我
農本方網上中藥店

農本方網上中藥店
十全大補湯是補益氣血的中藥, 它是四君子湯及四物湯合方而成的, 如果身體氣血不足, 服用本藥會有補益氣血的功效. 至於你的身體情況, 在虛實上較多機會是虛證, 不過除了體虛, 臨床上這類病症也可能出現濕困的情況, 如體內積濕則要著重袪濕.
農本方網上中藥店

TOP

thanks.......
農本方網上中藥店

TOP